bekijk alle tto-leerlingen

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen na het lezen en het doen van de test? Kijk dan eerst of jouw vraag hieronder staat:

 • VRAAG:

  Is er ook tto op de havo en het vmbo?

  Jazeker! De meeste scholen bieden tweetalig vwo aan maar er zijn ook scholen met tweetalig havo en steeds meer met tweetalig vmbo. Tweetalig vmbo is er in Nederland voor álle leerwegen, dus ook BBL en KBL. Bekijk het speciale filmpje over tweetalig vmbo om te zien hoe het eraan toegaat.

 • VRAAG:

  Spreken de docenten wel goed Engels?

  Ja, alle docenten hebben een speciale tto-opleiding gehad, met daarin aandacht voor Engelse taalvaardigheid. Een aantal docenten is zelfs native speaker, dat betekent dat Engels hun moedertaal is.  

 • VRAAG:

  Wat zijn de internationale activiteiten op het tto?

  Op het tto doe je mee aan internationale projecten waarbij je de Engelse taal kan gebruiken, zoals uitwisselingen met leerlingen uit andere landen en e-mailprojecten met buitenlandse scholen. Ook kun je op veel scholen meedoen aan activiteiten zoals het European Youth Parliament en andere Engelstalige wedstrijden, zoals de Mathematics Team Challenge, Drama Contest en the Junior Speaking Contest. Alle tto-scholen hebben Europese en Internationale Oriëntatie op het programma: dat betekent dat er bij alle vakken meer aandacht wordt besteed aan de wereld buiten Nederland.

 • VRAAG:

  Moet je ook eindexamen doen in het Engels?

  Nee. Alle tto-leerlingen doen het gewone Nederlandse eindexamen. Dat is verplicht. Maar op het tto krijg je voor Engels meestal wel een extra certificaat: het IB English Certificate. IB English is een extra vak in de bovenbouw en je neemt daar alleen aan deel als jouw school een tto bovenbouwstroming heeft. Zo'n school wordt een senior tto-school genoemd.  Omdat het examen in het Nederlands is, krijg je de eindexamenvakken in de bovenbouw in het Nederlands. Er zijn ook scholen die alleen tto in de onderbouw aanbieden. Zulke scholen hebben dan het tto junior certificaat.

 • VRAAG:

  Is tweetalig onderwijs slecht voor je Nederlands?

  Nee, tweetalig onderwijs is juist niet slecht voor je Nederlands! Hoe meer je bezig bent met een vreemde taal, des te meer taalgevoel je krijgt. Daarnaast let de school erop dat het onderwijs in het Engels niet ten koste gaat van het Nederlands. Voor het eindexamen Nederlands halen tto leerlingen hogere cijfers dan niet-tto leerlingen!

 • VRAAG:

  Wat zijn de toelatingseisen voor tto?

  Voor tto zul je een stapje harder moeten lopen dan voor het ‘gewone’ programma. Veel scholen hebben daarom een intakegesprek met nieuwe tto-leerlingen. Voor het tweetalig vwo wordt vaak als eis gesteld dat je minstens een vwo-advies hebt en een citoscore van 545. Voor het tweetalig havo en vmbo gelden andere eisen. Bijna alle scholen willen in ieder geval dat nieuwe leerlingen gemotiveerd zijn om aan tto te beginnen.

 • VRAAG:

  Wat voor vakken krijg je in het Engels?

  Naast extra lessen Engels krijg je bij tto vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde, wiskunde, natuurkunde, biologie, tekenen, muziek, gymnastiek in het Engels. Ook is het mogelijk om vakken als drama of Europese en internationale oriëntatie (EIO) te volgen. Kijk op de website van de school in jouw buurt om te kijken welke vakken daar gegeven worden. websites van de individuele scholen geven hier meer informatie over.  

 • VRAAG:

  Kun je ná de brugklas in het tto instromen?

  Op het tto heb je vanaf het begin heel veel vakken in het Engels en soms is het lastig om na de brugklas aan te haken, maar elke school beslist hier zelf over. Informeer dus voor de precieze regels bij de school van je keuze.

 • VRAAG:

  Kun je van het tto naar het gewone onderwijs?

  Ja, dat kan. Alle scholen hebben naast een tto-afdeling een gewone, Nederlandstalige afdeling. Als tto toch de verkeerde keus blijkt te zijn, kun je gemakkelijk overstappen op dezelfde school.

 • VRAAG:

  Is het mogelijk om tto te doen als je in buitenland hebt gewoond?

  Als je uit een land komt of in het buitenland hebt gewoond, is tweetalig onderwijs misschien een goede optie. Het is wel handig als je naast Engels dan ook Nederlands spreekt, omdat sommige lessen in het Nederlands zijn, en alle tto-leerlingen het gewone Nederlandse eindexamen doen. Dat is verplicht. Check bij de school wat de eventuele toelatingseisen zijn, dit kan verschillen.

 • VRAAG:

  We are relocating to Holland from abroad. Is a Dutch bilingual secondary school an option for my child?

  If you are relocating to Holland from abroad, you may be considering whether a Dutch bilingual secondary school is an option for your child. Keep in mind that almost half of the lessons at these schools are still taught in Dutch and the school-leaving exams are also in Dutch. So if your child doesn’t speak Dutch, a bilingual school may not be a good option. Some schools do offer special programmes for non-Dutch speakers. You can contact a bilingual school in your area to check if they have such a programme. Use this website to to find a bilingual school.Otherwise you can check if there are international schools in your area that teach a completely English curriculum. There is an overview on the website of the Foundation for International Education in the Netherlands.

 • VRAAG:

  Waar kan ik nog meer informatie over tto vinden?

  Het tweetalig onderwijs wordt in Nederlands gecoördineerd door Nuffic. Deze organisatie geeft informatie over tweetalig onderwijs en zorgt ervoor dat alle tto-scholen zich houden aan de tto Standaard. Hierover, en over nog veel meer, kunnen je ouders en jij verder lezen op de tto-site van Nuffic. Daar zijn ook de brochures en de Standaard te downloaden.